Laten we eerlijk zijn: Water is niet echt duur. En wat gebeurt er met relatief lage kostenposten? Ze worden vergeten, omdat het de moeite niet waard lijkt. Maar water besparen levert meer op dan alleen een lagere waterrekening. Wat dacht je van je eigen gasrekening? Warm water moet natuurlijk verwarmd worden. Of van het milieu? Wil je eigen portemonnee én het milieu een dienst doen? Lees dan onze tips om water te besparen.
Besparen op water wanneer je schoonmaakt
- De afwas. De afwas kan je met de hand doen, of met een vaatwasser. Afwassen met de hand is beter, maar hou er dan rekening mee dat je de wasbak vol laat lopen om daar de afwas in te doen. Laat niet heel de tijd het warme water stromen.
- Afwasmiddel. Er zijn gigantisch veel afwasmiddelen, maar het beste is om een afwasmiddel op natuurlijke basis te gebruiken. Je kan ze zelfs zelf maken zoals je kan lezen op Aromatherapie-info.com als je dat zou willen, of gewoon in de supermarkt goed opletten op welk afwasmiddel je koopt. Wanneer je een afwasmiddel op natuurlijke basis gebruikt, kan je het water besparen en gebruiken voor bijvoorbeeld je tuin.
- Grote schoonmaak. Gebruik een emmer. Het is niet nodig om constant nieuw water te gebruiken wanneer je een grote schoonmaak houdt in huis. Een emmer vullen met (wederom) allesreiniger op natuurlijke basis voor de grote schoonmaak is voldoende.
- De was doen. Altijd met een volle trommel. Het is zonde om wasjes te laten draaien met een half lege trommel.
- Koop een nieuwe wasmachine in plaats van de reparatie van je oude. Een wasmachine met een A-label is energiezuiniger en verbruikt minder water.
Besparen op water met wassen en douchen
- Minder lang douchen. Niemand wil het horen. Niemand wil het eigenlijk ook echt doen. Maar wil je echt op water besparen, dan is minder lang douchen een heel goed begin. Gemiddeld wordt er zo’n 60 liter water gebruikt voor een douche, een minuut minder kan dit al naar 50 liter brengen!
- Niet in bad, maar douchen. Ook dat willen weinig mensen horen, maar een bad kost vaak ruim 100 liter water. Dat zijn bijna twee douchebeurten!
- Koud douchen. Klinkt verschrikkelijk, en eerlijkheidsgehalve, dat is het ook wel een beetje. Maar koud douchen heeft veel voordelen voor je gezondheid, én je gasrekening. Plus; mensen die koud douchen, douchen vaak korter. Win-win.
- Koop een waterbesparende douchekop. Ja, ze bestaan. Een gemiddelde douchekop giet zo’n 9 liter water per minuut naar beneden, en de waterbesparende douchekop 5 liter. Dat is bijna de helft! Je kan er een kopen bij bijvoorbeeld Bol.com.
- Zet de kraan soms stil. Wanneer je bijvoorbeeld aan het scheren bent, en je met een been onder de douche staat, is het handig om gewoon even de douche dicht te draaien.
Besparen op water met je toiletbezoekjes
Wist je dat een groot deel van ons water op de WC wordt verbruikt? Hier kan je op bezuiningen, maar is niet altijd even makkelijk. We hebben een aantal tips voor je WC-gebruik!
- Je toilet vervangen. Ja, dat is een gedoe, maar het scheelt toch mooi de helft van je verbruik. Oudere WC’s hebben namelijk een heel groot reservoir.
- Spoel je WC door met regenwater. Dat voelt een beetje ouderwets, maar het is eigenlijk heel raar dat we de WC doorspelen met drinkwater.
- Gooi geen troep in je toilet! Water besparen doe je niet alleen. Troep als watjes, frituurvet en tampons kunnen zuiveringsinstallaties verstoppen.