Energie besparen? Dat doe je zo!

Iedere maand weer is de energierekening een flinke afschrijving. Zeker in een groter huishouden. In veel gevallen kan deze rekening een stuk goedkoper worden. Wil jij energie besparen? Dan kom je met dit advies een heel eind.

Stap ieder jaar over van energieleverancier

Het klinkt als een gedoe, maar overstappen loont vaak echt. Dit komt door de welkomst-acties en kortingen die je vaak krijgt wanneer je een nieuwe klant bent. Check daarom altijd verschillende vergelijkers en stap over naar een goedkoper alternatief. Niet echt energie besparen, maar wel besparen op je contract!

Bel naar je eigen energieleverancier

Omdat het behouden van klanten lastiger is dan het krijgen van nieuwe klanten (zie vorige punt), loont het vaak om even te bellen met je energiemaatschappij. In plaats van overstappen, kan je vaak deals sluiten met je huidige energieleverancier. Ze willen je namelijk niet kwijt.

Energie besparen door beter om te gaan met elektrische apparaten

Je kan gemakkelijk electriteit besparen in huis. Bijvoorbeeld door..

  • Haal alle apparaten uit het stopcontact (behalve degene die echt nodig zijn). Zelfs wanneer je apparaten uit staan, wordt er stroom verbruikt! Niet veel mensen weten dit, maar het gebeurt wel.
  • Vervang oude apparaten op tijd. Een oude koelkast, wasmachine/droger? Deze zijn niet zuinig. Zorg dat je apparaten hebt met A++ verbruik.
  • Telefoon opgeladen? Haal ‘m dan uit het stopcontact. Sluipverbruik komt heel veel voor, en is pure verspilling.
  • Gebruik zuinige ledlampen. Nuon heeft er een mooi artikel over geschreven. Past ook mooi in een modern interior. 
  • Was op lagere temperaturen. Op 30 graden wassen scheelt de helft aan kosten van op 60 graden wassen.
  • Zorg ervoor dat gaming-consoles niet op standby staan. Een Xbox bijvoorbeeld, moet echt worden uitgezet.
  • Je vriezer ontdooien. Ja, het is echt waar. Als je vriezer bevroren is, verbruikt deze direct 10% meer stroom. Zorg er dus voor dat deze ontdooit is.
  • Maak gebruik van een waslijn in plaats van een droger. Drogers zijn enorme stroomverbruikers. En een waslijntje in huis is best gezellig.

Gebruik een verbruik-app

Er zijn enorm veel verschillende slimme apparaten beschikbaar waar je je verbruik mee kan meten. En door te meten kan je energie besparen. Een NEST bijvoorbeeld. Maar ook de Cosumentenbond heeft Huisbaasje. We hebben deze zelf niet getest, maar het geeft handig inzicht in je verbruik.

Heb jij nog tips? Laat ze dan achter in de reacties.